...
Skip links

Najboljše mobilne aplikacije za urejanje fotografij

O pomembnosti kvalitetnih fotografij na spletni strani smo že pisali. Kljub temu, da lahko na spletu najdete veliko fotografij za objavo, je bolje če so te avtorske. Na pametni telefon, ki ga imate skoraj vedno pri sebi, lahko naložite različne mobilne aplikacije, ki vam pomagajo urejati fotografije, katere lahko objavite na svoji spletni strani.

Glede na to, da imamo na voljo različne mobilne aplikacije, ni nobeno presenečenje, da jih imamo kar nekaj na voljo tudi s področja urejanja fotografij. Odločili smo se, da testiramo in predstavimo nekatere mobilne aplikacije, katere vam lahko pomagajo, da na spletni strani objavite kvalitetno fotografijo, pred tem pa jo lahko še malo dodelate.

V spodnji tabeli najdete ključne informacije, v nadaljevanju pa opis in oceno posamezne mobilne aplikacije.

Najboljše mobilne aplikacije za urejanje fotografij
Primerjava mobilnih aplikacij za urejanje fotografij

Snapseed (AndroidiOS)

Je ena izmed najbolj enostavnih mobilnih aplikacij za uporabo in je v slovenskem jeziku.

Prva oziroma domača stran mobilne aplikacije Snapseed, vam v spodnji vrstici ponudi navodila za uporabo (“Vpogledi”), kjer je na razumljiv in enostaven način razložen prav vsak korak.

Za začetek urejanja, preprosto s prstom pritisnete kjerkoli na ekran telefona (“Dotaknite se kjer koli, da odprete fotografijo”). Odprejo se nedavno posnete ali naložene fotografije na vašem telefonu. Desno zgoraj imate meni, kjer lahko izbirate med mapami (slike, prenosi ,Google Drive, …).

Ko izberete določeno fotografijo v spodnjem desnem kotu utripa svinčnik, ki vas vabi k urejanju. Ko ga pritisnete se odpre prava paleta orodij in filtrov. Katero orodje ali filter boste izbrali je povsem odvisno od vaših želja.

Pri orodjih lahko sliko popravite, obrežete, zavrtite, dodate besedilo ali krivujo, itd. Možnosti imate v Snapseedu res ogromno.

Mobilna aplikacija Snapseed
Snapseed mobilna aplikacija za urejanje fotografij

Kaj pa filtri? Tudi teh v mobilni aplikaciji Snapseed ne manjka. Razvrščeni so tako kot orodja, v seznam. Vsak izmed filtrov vam ob kliku nanj ponudi možnosti, katere izbirate s klikom na ikone pod vašo fotografijo.

Filtriranje v mobilni aplikaciji Snapseed
Filtriranje v mobilni aplikaciji Snapseed

Snapseed poleg orodij in filtrov ponuja tudi funkcijo izboljšave in položaja obraza. Za ti dve funkciji, mora biti obraz dobro viden, saj sicer aplikacija obraza ne zazna.

Z uporabnostjo mobilne aplikacije Snapseed smo zelo zadovoljni. Svoje fotografije lahko mojstrsko predelate in objavite na spletni strani. Edina pomanjkljivost je ta, slike ne morete direktno posneti s fotoaparatom, ampak jo lahko le naložite iz telefona.

Ocena: 9/10

Pixlr Express / autodesk Pixlr (AndroidiOS)

Jezik mobilne aplikacije je angleški, sicer pa velja za največkrat uporabljeno aplikacijo in je zelo funkcionalna.

Ko vstopite v mobilno aplikacijo Pixlr te ta najprej vpraša s čim želite delati: s kamero, že posneto fotografijo ali želite narediti kolaž.

Mobilna aplikacija Pixl
Mobilna aplikacija Pixlr

Če pritisnete na kamero, se odpre fotoaparat. Ko fotografijo posnamete, vam aplikacija odpre urejevalnik, kateri vam ponudi naslednje možnosti urejanja (enako je pri fotografiji, ki jo imate že shranjeno v galeriji):

 • orodja (obreži, zavrti, dvojno izpostavi, prilagodi, avtomatsko popravi, avtomatsko popravi kontrast, izostri, rdeči oči,…),
 • čopiče (posvetlitev, potemnitev, …),
 • barvne efekte,
 • okvirje oziroma ozadja
 • in možnost dodajanja besedila.
Urejevalnik fotografije
Urejevalnik fotografije

Pri kolažu pa preprosto izberete fotografije (ki jih imate na telefonu) in mobilna aplikacija vam ponudi različne postavitve fotografij v kolažu. Nato določite velikost in obliko slik (ostri robovi, zaobljeni robovi), obliko kolaža (pravokoten, kvadraten,..) in na koncu še barve.

Vedno ko se želite vrniti na osnovni meni, imate v zgornjem levem kotu znak hiše, s klikom na katero, pridete na domačo stran aplikacije.

Ocena: 8,5/10

Open Camera (Android)

Že ime mobilne aplikacije ti pove, da gre za aplikacijo osredotočeno na kamero oziroma fotoaparat. Takoj ko jo odprete, se odpre tudi fotoaparat. Še preden posnamete fotografijo lahko določite:

 • ali boste uporabili sprednjo ali zadnjo kamero,
 • boste fotografirali ali snemali,
 • ločljivost fotografije,
 • uporabo bliskavice,
 • uporabo samosprožilca,
 • snemanje več fotografij, itd.

Poleg tega, da različne efekte lahko uporabljate že med samim fotografiranjem, sliko lahko kasneje še izboljšate. Aplikacija vam (ob kliku na svinčnik, v spodnji vrstici) ponudi možne izboljšave glede osvetlitve.

V aplikaciji lahko ustvarite album s slikami, kolaž, animacijo in celo film. Na voljo ni nobenih možnosti urejanja razen izbire fotografij in barvo kolaža.

Poleg fotografij lahko ustvarite tudi film ali animacijo. Tudi tukaj lahko le izberete fotografije in videoposnetke, aplikacija pa vam sama ustvari izdelek.

Aplikacija je v slovenskem jeziku, fotoaparat pa je zelo kvaliteten in posname čudovite fotografije.

Ocena: 7/10

PicsArt Photo Studio & Collage (AndroidMicrosoft in iOS)

Jezik mobilne aplikacije je angleški. Takoj ko jo odprete, se morate prijaviti, bodisi s svojim Facebook računom ali s posebno (neodvisno) prijavo. Nato si izberete še ime in lahko dodate svojo sliko. Ko imate to urejeno lahko začnete raziskovati aplikacijo.

Na domači strani aplikacije se nahajajo objave drugih uporabnikov oziroma kratki zapisi o zanimivih fotografijah. Ti vam morda lahko pomagajo pri idejah. V spodnji vrstici ekrana imate meni s funkcijami: domov, iskanje, dodajanje fotografije (iz galerije, v kolaž, risanje, nalepke), izziv (kjer lahko objavljate lastne fotografije in glasujete za tiste, ki so vam najbolj všeč)  in lasten profil, katerega lahko urejate. Ta ima namreč na voljo ogromno funkcij za urejanje fotografij.

Ko izberete fotografijo za urejanje se vam v spodnji vrstici odprejo možnosti:

 • orodja,
 • efekti,
 • čarovnija (tukaj imate na voljo različne spremembe, ki vašo fotografijo lahko spremenijo v pravo umetnijo!),
 • rezanje (gre za eno najboljših funkcij rezanja, saj določite s prstom rob do kje želite izrezano in dejansko lahko izrežete eno osebo, en predmet,…),
 • dodajanje besedila, fotografij, okvirja,
 • risanje,
 • dodajanje nalepk,
 • učinek leče,
 • oblikovanje fotografije (kvadrat, krog,..).

Na prvi pogled mobilna aplikacija spominja na katerega izmed socialnih omrežij. Če vas to slučajno moti, boste ob raziskovanju mobilne aplikacije zagotovo pozabili.

Ocena: 9/10

VSCO Cam (AndroidiOS)

Ko prvič odprete aplikacijo VSCO Cam, vas ta povabi k prijavi. Če se v aplikacijo ne prijavite, imate omejene možnosti za urejanje fotografij. Aplikacijo smo testirali brez prijave, saj ta zaradi nedelovanja serverja aplikacije ni bila mogoča.

Na domači strani aplikacije so slike drugih uporabnikov, katerim lahko sledite. V zgornjem levem kotu se nahaja iskalnik, s pomočjo katerega lahko iščete fotografije drugih uporabnikov aplikacije. V spodnji vrstici domače strani pa so tri ikone:

 • levo je funkcija “domov”,
 • sredinska je urejanje fotografij,
 • desna pa je prijava v aplikacijo.

Ko izberete fotografijo iz galerije ali jo posnamete, lahko začnete z urejanjem. Tudi za urejanje imate funkcije v spodnji vrstici ekrana. Prvi v vrsti so filtri, pri katerih izbirate lahko med različnimi možnostmi (ki sicer niso poimenovane kot običajno, ampak imajo svoje kode po črkah in številkah – B1, B5, C1, F2, itd.).

Naslednja kategorija pa so različna orodja kot je izpostavljanje, kontrast, izostritev, perspektiva (fotografijo lahko horizontalno ali vertikalno premikate do določenega kota, kar daje sliki res poseben efekt), rezanje, senčenje, in še nekaj drugih.

Ko fotografijo uredite imate na voljo dve možnosti – shraniti ali jo objaviti.

Aplikacija sicer deluje hitro ampak ima funkcije samo za barvne efekte in kontraste fotografije. Ob prijavi je sicer več funkcij za urejanje, vendar se nam ni uspelo logirati, kljub večkratnem poskušanju.

Ocena: 6/10

 

Mobilnih aplikacij za urejanje fotografij je še veliko več. Zgoraj opisane so vse brezplačne in nekatere izmed njih v slovenskem jeziku. Aplikacije smo preizkušali mi, zato smo vam podali informacije iz prve roke. Predlagamo vam, da si nekaj aplikacij naložite na telefon in jih preizkusite.

 

Fotografije so izredno pomembne tudi na vaši spletni strani ali trgovini. V našem podjetju vam celovito analiziramo vašo aktualno spletno stran in vam podamo predloge, kje se lahko še izboljšate.

Zahtevajte svojo SPLETNO ANALIZO.