...
Skip links

Kako povečati produktivnost pri delu na daljavo?

Koronavirus COVID-19 je v tem hipu osrednja tema novic in je neprestano v mislih ljudi. Zaradi tega se mnogo ljudi odloča za delo na daljavo, zlasti zaradi preventive pred okužbo.

Naše podjetje Acenta uporablja programsko opremo za kakovostno in učinkovito delo na daljavo, ki mora biti dobro organizirano tudi z naše strani, da je lahko kar se da produktivno.

Za najuspešnejše delo na daljavo upoštevajte zlasti sledeče nasvete:

  • Dobro si razporedite svoj čas

Če delate na daljavo, je zagotovo največja prednost ta, da vam nikoli ni potrebno zapustiti svojega doma. Sliši se naravnost fantastično, vendar če malce bolje razmislite, boste kmalu ugotovili, da v resnici tudi dela nikoli ne zapuščate, saj delo in dom kmalu postaneta eno in isto.

Glavna težava pri delu na daljavo je lahko tudi ta, da delavci svoje delo opravijo v bistveno daljšem času, kot je to običajno; delajo ob neobičajnih urah ali pa premalo časa, zato postanejo neproduktivni. Ključnega pomena je, da natančno definirate čas začetka svojega delovnega časa in si vnaprej določite stvari, ki jih je potrebno storiti za vsak dan posebej. To vam bo v veliko pomoč, da boste učinkovito ločevali svoje osebno življenje in delo ter da bo slednje opravljeno v dovolj hitrem času ter seveda kakovostno.

  • Poskrbite za poseben delovni prostor

Nimate vsi domače pisarne, v kateri lahko zaklenete vrata, si prinesete kavo in se zatopite v svoje delo. Ločen delovni prostor je zagotovo velika prednost in prepričani smo, da boste v svojem domu našli primeren kotiček, kjer si boste lahko postavili mizo in udoben pisarniški stol za nemoteno delo.

Tudi če je vaš delovni prostor skromen, je bistveno to, da je ločen od drugih bivalnih prostorov. S prenosnikom na kavču namreč ne boste prav produktivni, obenem si boste morda nakopali še težave s križem in hrbtenico.

  • Pred delom se napolnite s potrebno energijo

Ohranjanje jutranje rutine je ključnega pomena za večjo produktivnost dela, tudi dela na daljavo. Zagotovo pri delu na domu obstaja močna skušnjava, da bi dlje časa poležavali v postelji, vendar pa to lahko zelo zmoti vašo dnevno rutino in povzroči splošno slabo počutje.

Svetujemo vam, da se zbudite ob običajnem času, se stuširate, pozajtrkujete, popijete kavo ali čaj in to rutino ohranite tudi pri delu na domu. Kmalu boste ugotovili, da ste veliko produktivnejši, če se boste vedli, kot da odhajate na delo kot običajno. Ne pozabite niti na zadostno količino gibanja.

  • Sestanke na daljavo opravljajte z učinkovitimi orodji

Če ste v izolaciji zaradi koronavirusa, sestanki na štiri oči, stiski rok in skupna kava niso več načini za ohranjanje povezanosti z vašo ekipo in sodelavci. Kljub temu obstaja na desetine brezplačnih orodij, ki so zasnovana za druženje na daljavo.

Za ohranjanje tesnih vezi pri Acenti uporabljamo orodja za sodelovanje, kot so Google Meet, Wherby, Google Drive, Slack, Github in tudi kakšno elektronsko poštno sporočilo. Ne glede na to, katero orodje boste uporabili za videokonference, ne pozabite vklopiti kamere. Bodite pri tem urejeni, kot da ste na običajnem delovnem mestu, spremljajte besedno in nebesedno komunikacijo sogovornika na daljavo ter se primerno odzivajte.

  • Bodite naklonjeni do priložnostnih sestankov

Zelo pomembna stvar, ki jo boste v karanteni zagotovo zelo pogrešali, so kratki pogovori na hodniku ali ob kavici v bližnjem lokalu. Tema pogovora je lahko nogometna tekma iz večera pred tem ali pa o pomembnem prihajajočem projektu.

Na spletnem mestu Acenta lahko z Google Meet in Slack opravite hiter video pogovor; le z nekaj kliki. Ko ste torej doma v dvomih glede dela ali česa drugega, je pogovor z vključeno kamero zagotovo najboljša izbira za vas in vaše delo.

  • Še vedno ste del ekipe

Zagotovo nikomur ni všeč, da delovna ekipa nanj pozabi, ko se dogaja kaj pomembnega. Pri Acenti imamo kanal Slack, ki se imenuje »Objave na sestanku«. Vsaka ekipa, ki ima sestanek, objavi povezavo na Google Meet; s tem ste samoumevno vabljeni, da se sestanka tudi udeležite. To je odličen način za povezovanja med člani ekipe.

Sestanki se pri nas pričnejo z uporabo Slack. Vse pogovore vodimo javno, da se lahko prav vsak član ekipe počuti vključenega vanje. 

  • Stand-up sestanke vključite v dnevne in tedenske rutine

Pri delu na daljavo je ključnega pomena vzdrževanje povezanosti s svojo ekipo z običajnim vsakodnevnim stand-up sestankom; tako se imenujejo zato, ker so dovolj kratki, da jih lahko opravite kar stoje.

Pri Acenti ima vsaka ekipa stand-up sestanek z video posnetki, ki se ga opravi zjutraj. Z njim so sodelavci vedno na tekočem z dogajanjem v ekipi, hkrati pa služi tudi kot priložnost za razdelitev vašega dela, kar vam je lahko v zelo veliko pomoč pri prehodu iz doma nazaj v službo. Poleg tega imamo v Slacku tudi stand up kanal, kjer vsi v nekaj točkah objavijo, kaj so počeli dan pred tem in kaj imajo v načrtu za določen dan.

Da lahko ostanete zaposleni in produktivni, tudi ko ste v karanteni zaradi koronavirusa ali katere koli druge situacije, vam morajo biti dosegljiva tudi druga podjetja, vključno z Acento, kjer uspešno poslujemo na daljavo s polnim delovnim časom.

Ne pozabite pa, da je potrebno ohraniti dnevno rutino, jasno razmejiti čas, ki ga boste namenili v osebne namene in za delo na daljavo, ob tem pa se po najboljših močeh potrudite, da ostanete povezani z uporabo razpoložljivih orodij. Pri tem pa nikakor ne pozabite na objavo ponudb na družabnih omrežjih in vaši spletni strani, ki jih lahko organizirate preko www.qwilink.com.