Skip links

Domena – vaš spletni domači naslov

Vsak, ki želi imeti svojo spletno stran, je zagotovo že naletel na izraz domena. Pa ste prepričani, da res veste, kaj domena sploh je in kako pomembna je za vašo spletno stran v resnici?

Kaj je domena?

Domeno si lahko najlažje predstavljamo kot unikatni naslov spletne strani. Tako, kot imamo ljudje hišni naslov, preko katerega nas dosežejo pisma ali na katerem nas najdejo obiskovalci, ima tudi spletna stran svoj unikatni naslov, preko katerega obiskovalci točno vedo, kam morajo, da jo bodo dosegli. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je domena nekakšen »hišni naslov« spletne strani.

Domena je običajno sestavljena iz treh ključnih delov:

Domena je običajno sestavljena iz treh delov
  • preddomene v obliki zapisa www,
  • iz izbrane besede ali izraza, ki ga prav tako imenujemo domena,
  • ter iz končnice, ki se imenujemo tudi vrhnja domena (.com ali .si)

Če bi morali domeno opisati z eno samo besedo, bi bila zagotovo najbolj primerna beseda unikatna, saj dve spletni strani ne moreta imeti enake domene. Vendar pozor – spletne strani imajo lahko enako izbrano besedo domene in se razlikujejo samo po končnici. Tako domeni www.mojepodjetje.si in www.mojepodjetje.com nista enaki.

Domena – vaš spletni domači naslov
Domena vaš spletni naslov

Kako do svoje domene?

Domena je torej ena izmed najbolj osnovnih informacij, ki jo potrebujete pri postavitvi svoje spletne strani. Svojo domeno lahko dobite preko registracije. Če se odločite za izdelavo strani pri nas, uredimo za vas tudi registracijo domene.

Seveda boste morali pred registracijo želene domene preveriti, ali je ta sploh na voljo. Čeprav se to ne sliši preveč težavno, se vam zna zgoditi, da boste naleteli na kar nekaj težav, saj je kljub ogromnemu številu različnih domen, velik odstotek teh že zaseden. Pred izbiro domene je torej dobro razmisliti o različnih možnih imenih, za primer, da bi bilo prvo želeno ime že zasedeno. Nasvete o tem, kako izbrati pravo domeno za svojo spletno stran, si preberite na tej povezavi.

Ne pozabite na končnico!

Do sedaj ste verjetno že nekoliko razmislili o različnih domenah, ki bi vašemu poslu najbolj ustrezale. Sedaj pa je čas, da se nekoliko posvetite končnicam. Čeprav vam priporočamo, da se odločite za končnico .com, ki je globalno najbolj prepoznavna, je dobro da poznate tudi druge končnice.

Na spletu je namreč na voljo zares veliko število različnih končnic. V Sloveniji sta najbolj razširjeni končnici .com in .si, sledi jima še končnica .net. Vendar pa je to šele začetek zbirke najrazličnejših vrhnjih domen, ki se v zadnjih letih še povečuje. Vsaka končnica ima namreč svoj pomen in že nekaj časa je mogoče, da organizacija ali podjetje sproži postopek ustanovitve nove končnice. Seznam vseh končnic si lahko ogledate tukaj.

V zbirki najrazličnejših končnic je tudi precej takšnih, katerih registracija je rezervirana za določena podjetja ali posameznike, ki izpolnjujejo natančno določene pogoje. Tako je na primer končnica .mil rezervirana za ameriško vojsko.

Nekatere končnice domen

 

Pred časom so bile tudi tako imenovane nacionalne domene, te prepoznamo po končnicah, ki označujejo določeno državo (na primer .si za Slovenijo) namenjene zgolj registraciji podjetji oziroma posameznikov v tej državi. Vendar pa so bile, razen redkih izjem, te omejitve odstranjene.

Brez idej?

Ste pravkar ugotovili, da je vaša domena že zasedena in ste nekoliko brez idej? Lahko vam pomaga tale zanimiva spletna stran, ki vam, bo pomagala poiskati sestavljanke dveh ali treh ključnih besed.

Seveda pa vam lahko pomagamo tudi mi. Vse kar morate storiti je, da nam pošljete e-mail: info@acenta.si in z veseljem vam bomo pomagali z dodatnimi nasveti za registracijo domene oziroma bomo registracijo opravili namesto vas!